De meesten van ons hebben de afgelopen jaren verhalen gehoord of gelezen over cryptocurrencies, Bitcoin, blockchain enzovoort. Weinigen van ons begrijpen echter wat die termen betekenen. Aangezien deze technologieën waarschijnlijk zullen blijven bestaan, zouden zowel schrijvers als lezers baat hebben bij een basiskennis van de betrokken terminologie. Hieronder vindt u een eerste lijst met 32 termen. We zijn van plan deze bij te werken zodra er nieuwe verschijnen.

1. Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta. Het is de eerste en meest bekende cryptocurrency, die in 2009 is gelanceerd door een onbekende persoon of organisatie onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het belangrijkste doel van Bitcoin is om een valuta te creëren die niet afhankelijk is van een centrale autoriteit of overheid, omdat deze functie veel voordelen zou moeten opleveren, waaronder lagere transactiekosten. Toen het werd gelanceerd, waren de kosten van één Bitcoin slechts een paar cent, en eind 2017 schoot de prijs van één Bitcoin omhoog naar bijna $ 20.000, en crashte na een paar maanden tot ongeveer $ 7.000. Deze snelle opkomst en ondergang hebben bijgedragen aan het vergroten van de interesse in deze cryptocurrency over de hele wereld.

2. BTC

Elke cryptocurrency heeft een drieletterig symbool dat wordt gebruikt om het aan te duiden op handelsplatforms. Dit is vergelijkbaar met de symbolen die op beurzen worden gebruikt om specifieke bedrijven en aandelen aan te duiden. BTC is het symbool van Bitcoin.

3. Blockchain

Dit is de kerntechnologie achter bitcoin trading en de meeste andere cryptocurrencies. Sommige mensen beweren dat deze innovatie meer waarde heeft dan Bitcoin zelf, omdat het op talloze toekomstige projecten kan worden gebruikt. Het basisidee is om alle transacties van een systeem (dat wil zeggen Bitcoin-betalingen) in blokken te organiseren en vervolgens die blokken in een ketting te verbinden met behulp van cryptografie. De cryptografische functies zorgen ervoor dat alle transacties op de blockchain geldig zijn en dat iedereen deze informatie kan controleren, omdat deze openbaar is. Bovendien is het onmogelijk om transacties uit het verleden te verwijderen of te wijzigen, waardoor het systeem veilig is. Een alternatieve manier om de blockchain te zien, is als een open, gedistribueerd digitaal grootboek die de waarde bitcoin in euro kan aangeven.

4. Cryptocurrency

Een digitale valuta die afhankelijk is van cryptografie om transacties te valideren, waardoor het niet meer nodig is om een vertrouwde centrale autoriteit te hebben die rapporteert welke transactie geldig is en welke niet. Bitcoin is de meest populaire, maar vandaag hebben we meer dan 1000 cryptocurrency-projecten op de markt.